AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn donderdag met winst gesloten. Vooral financiële fondsen profiteerden nog van de economische steunmaatregelen van de Amerikaanse en Europese overheden die eerder deze week zijn aangekondigd.

De handel was evenwel dun, mede omdat de beurzen in de Verenigde Staten in verband met Thanksgiving gesloten waren.

"We moeten vandaag op eigen kompas varen", aldus een handelaar op het Damrak. Vrijdag houden de handelaren in New York het na een halve dag al voor gezien. Dan begint ook traditioneel het kerstinkopenseizoen in de Verenigde Staten, dit jaar extra spannend met het oog op de financiële crisis.

AEX
De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs in Amsterdam, steeg 8,10 punten (3,3 procent) tot 253,26 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen kreeg er 3,6 procent bij en sloot op 324,64 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tussen de 1,8 en 2,5 procent.

De beurzen kozen vanaf de openingsgong de weg omhoog, in navolging van de eerdere koerswinsten op Wall Street en in Azië. Beleggers legden de terreuraanslagen in India naast zich neer. De koersen stegen over de gehele linie, waarbij vooral fondsen die de laatste tijd hard zijn afgestraft werden opgepikt.

TomTom
Een van de koplopers was TomTom, dat dit jaar ruim 70 procent van zijn marktwaarde heeft verloren, maar donderdag 15,6 procent hoger werd gezet. Ook bouwbedrijf BAM was in trek dankzij de goede resultaten die het voorbeurs bekendmaakte. Het aandeel steeg 8,7 procent.

Verder kregen financiële waarden een oppepper. Verzekeraar Aegon werd 13,3 procent meer waard. Bankverzekeraar ING kreeg er 11,4 procent bij. Ondanks een licht dalende olieprijs zaten ook oliegerelateerde fondsen in de lift. Shell won 4,9 procent, SBM Offshore 4,1 procent en bodemonderzoeker Fugro 8,5 procent.

KPN
Telecomcern KPN en supermarktbedrijf Ahold behoorden tot de spaarzame dalers onder de hoofdfondsen. Zij werden de afgelopen tijd gezien als veilige havens, maar moesten het in het hernieuwde optimisme van donderdag juist ontgelden. Verder eindigde alleen elektronicaconcern Philips in de min, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

De euro noteerde aan het einde van de handel een koers van 1,2885 dollar. Een dag eerder was dat 1,2910 dollar.