AMSTERDAM - De kredietcrisis gaat werkgevers mogelijk anderhalf miljard euro extra aan ontslagkosten opleveren. Dat becijfert hr-specialist en schrijver Henk Vlaming donderdag.

Vlaming baseert zijn berekening op de internetcrisis die begon in 2001. Als gevolg daarvan vielen er in 2003 90.000 meer ontslagen dan gemiddeld, 160.000 in totaal.

Volgens het Hugo Sinzheimer Instituut, dat onderzoek verricht naar arbeid en recht, kost een gemiddeld ontslag een werkgever 17.000 euro. Als de kredietcrisis dezelfde schade aanricht als in 2003, stelt Vlaming, lopen de extra ontslagkosten op tot 1,5 miljard euro.

Dat bedrag komt bovenop de 3,5 tot 4 miljard euro die werkgevers jaarlijks gemiddeld kwijt zijn aan ontslagen. Die kosten gaan op aan loondoorbetaling, afvloeiingsregelingen en juridische kosten.

Leed
De kredietcrisis zorgt volgens Vlaming niet alleen bij werkgevers voor leed, maar ook bij werknemers: "Werkgevers zullen door de kredietcrisis sneller mensen ontslaan, wat de zorgvuldigheid van de procedure niet ten goede komt. Het ontslag, hoe noodzakelijk het misschien ook is, zal veel mensen ontzettend zwaar vallen."

Vlaming is auteur van het boek Het Ontslagcircus, waarin hij de gevolgen van ontslag voor werkgevers en werknemers in kaart brengt.