LUZERN - De Zwitserse bank UBS heeft enkele gevallen van belastingfraude ontdekt bij Amerikaanse klanten. Dat stelde UBS-bestuursvoorzitter Peter Kurer donderdag op een bijzondere aandeelhoudersvergadering.

"Uit ons onderzoek blijkt dat er op beperkte schaal zaken hebben plaatsgevonden die zowel in de Verenigde Staten als in Zwitserland als fraude worden aangemerkt", aldus Kurer. De geplaagde Zwitserse bank is het middelpunt van een onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten naar belastingontduiking door rijke Amerikanen via Zwitserse bankrekeningen.

Volgens Kurer worden fraudeurs niet bij voorbaat beschermd door het Zwitserse bankgeheim. "In tegenstelling tot wat iedereen denkt is het bankgeheim niet altijd geldig, het is er ook niet om fraude toe te dekken." Kurer zou bereid zijn informatie over enkele klanten te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten, die in totaal op zoek zijn naar 17.000 Amerikaanse klanten van UBS.

Overheidssteun
De aandeelhouders van UBS kwamen bijeen om goedkeuring te verlenen aan de overheidssteun voor het grootste Europese slachtoffer van de financiële crisis. De Zwitserse overheid steekt 6 miljard Zwitserse frank (bijna 4 miljard euro) in de bank in ruil voor een belang van 9 procent.

UBS, dat klanten in het derde kwartaal voor 83,7 miljard frank (ruim 54 miljard euro) aan fondsen zag weghalen, adverteert sinds deze week met de slogan: "Iedereen verdient een tweede kans. UBS ook."