DEN HAAG - Horecaondernemers die het rookverbod na twee boetes blijven overtreden, riskeren in het vervolg een maximale boete van 18.500 euro. Daarbij kan hun uitbaterij voor een tijd worden stilgelegd. Dat blijkt uit een publicatie donderdag van de Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie.

Eerder deze maand is met de ministeries van VWS en Justitie afgesproken dat strenger zal worden toegezien op naleving van het verbod. In dat kader wordt een overtreding gezien als economisch delict, waar hogere straffen op staan dan de boetes die tot voor kort werden uitgedeeld.

Ondernemers die roken blijven toestaan nadat ze al zijn beboet, krijgen een proces-verbaal die aan de economische politierechter kan worden voorgelegd. Als een zaak voorkomt, kan de officier van justitie de maximumstraf eisen.

Actie
De hardere aanpak is ingegeven door de "gecoördineerde actie om het rookverbod te overtreden" die volgens de autoriteiten aan de gang is. Op verschillende plekken hebben caféhouders besloten massaal de asbak weer op tafel te zetten.

De VWa vergroot het aantal controleurs dat toeziet op het verbod, zo liet de organisatie weten. Tot nu toe zette de instantie ongeveer tweehonderd controleurs in.

De stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) houdt zaterdag een manifestatie in Den Haag tegen het rookverbod in kleine zaken.