MUMBAI - De top van de Brits-Nederlandse multinational Unilever was voor een conferentie bijeen in het Taj Mahal Palace Hotel toen terroristen het woensdagavond aanvielen. Dat heeft de Unilever donderdag bevestigd. De bestuurders zijn allemaal ongedeerd, aldus de producent van was- en voedingsmiddelen.

Het betreft bestuursvoorzitter Patrick Cescau, zijn aangewezen Nederlandse opvolger Paul Polman en een aantal andere hoge bestuurders. De bestuurders zijn nooit gegijzeld geweest, maar hebben woensdagavond wel een tijd vast gezeten in het hotel, aldus een woordvoerder. De groep bestond uit ongeveer 25 mensen van Unilever.

"Het was onveilig op straat, er was sprake van een explosieve situatie. Daarom hebben ze besloten nog enige tijd in het hotel te blijven. Ze zijn later op de avond wel in veiligheid gebracht in een ander hotel", aldus de zegsman.

Geschrokken
Volgens de zegsman zijn de bestuurders "ongetwijfeld" geschrokken. "Dat weet ik wel zeker als ik de beelden op tv zie van wat er daar gaande is." De bestuurders waren in Mumbai voor een vergadering met vertegenwoordigers van Hindustan Unilever, een Indiaas dochterbedrijf.

"Het bezoek was ook onderdeel van een soort afscheidstoernee van Patrick Cescau", stelde de woordvoerder. De topman wordt eind dit jaar opgevolgd door Polman, die komt van concurrent Nestlé. De kantoren van Unilever in Mumbai ondervinden geen last van de situatie, meldt het concern.

AkzoNobel
AkzoNobel zegt "geschrokken" te zijn van de berichten uit India, en verklaart opgelucht te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen onder zijn personeel. Het bedrijf heeft een aantal vliegreizen naar Mumbai afgezegd, meldt een woordvoerder.

Het Aziatische land is voor de Nederlandse chemieproducent na China de belangrijkste opkomende economie. Het chemieconcern heeft ongeveer 2000 werknemers in India. AkzoNobel heeft even buiten Mumbai een fabriek, maar die activiteiten kunnen gewoon doorgaan.

Hoewel de aanslagen wel een deuk veroorzaken in het investeringsklimaat in India, biedt het land nog volop kansen, aldus de woordvoerder. "Na de aanslagen in London stortte de Britse economie ook niet in."