AMSTERDAM - Apple's nieuwe hoofd van hardwareontwikkeling, de ex-IBM'er Mark Papermaster, moet met onmiddellijke ingang zijn functie bij Apple neerleggen.

Papermaster zou volgens de rechter door te werken bij Apple 'onherstelbare schade' aanrichten bij IBM.

Met de uitspraak van de rechter komt een voorlopig einde aan een juridisch spel tussen IBM en Apple om Mark Papermaster dat sinds vorige maand liep. IBM klaagde de overloper aan omdat hij mogelijk gevoelige informatie kon doorspelen naar zijn nieuwe werkgever.
IBM en Apple zijn chipconcurrenten

Concurrent
Apple claimde dat de ex-medewerker van IBM gewoon aan de slag kon gaan omdat Apple geen directe concurrent vormt van Big blue. Maar de rechter zag dat toch anders.

Door de aankoop in april dit jaar van P.A. Semi, een kleine chipproducent, zijn Apple en IBM wel degelijk concurrenten van elkaar op dit chipgebied. En doordat Papermaster een concurrentiebeding heeft afgesloten in 2006 met IBM waarin staat dat hij een jaar na zijn vertrek niet bij een directe concurrent aan de slag mag, kan Papermaster voorlopig op een houtje bijten.

Markt
De voormalige werknemer probeerde het tij zelf ook te keren door zelf een rechtszaak aan te spannen tegen IBM. Hij kwam met de tegenargumenten dat Apple zich op een andere markt richt dan IBM. Maar de angst van Big Blue dat de Papermaster zijn kennis op het gebied van technologie en chips zou meenemen om te gebruiken bij Apple, is dus door de rechter gegrond verklaard.