AMSTERDAM - Het Heerlense bedrijf Solland Solar Energy is van plan zijn productie-activiteiten flink op te schroeven. De maker van zonnecellen sleepte deze week de FD Gazellen Award voor snelst groeiende bedrijven in de wacht.

Hoewel de subsidies voor zonne-energieprojecten in landen als Spanje en Duitsland langzaam worden afgebouwd, is de bedrijfsgroei voor 2009 "gegarandeerd", aldus directeur Jac Hanssen donderdag. "Wij verwachten in 2009 een verdubbeling van de omzet."

Groei
Met de FD Gazellen Award werd het bedrijf, opgericht in 2003, beloond voor een groei van 2819 procent in de periode 2005-2007. Solland Solar koestert hoge verwachtingen van een nieuw type zonnecel, Sunweb genaamd, waardoor de energieopbrengt per zonnepaneel hoger komt te liggen.

"Verwerkt en geschakeld in een zonnepaneel loopt het voordeel op tot 9 procent. In onze sector zijn dat substantiële verbeteringen," zegt Hanssen.

Productie
Het streven is om in 2009 een nieuwe productielijn op te zetten, die de jaarlijkse productiecapaciteit naar 320 megawatt per jaar tilt, van 170 megawatt nu. Die capaciteit staat gelijk aan de energiehoeveelheid van ongeveer een halve, traditionele, energiecentrale.

Ook het aantal medewerkers neemt in hoog tempo toe. In 2007 telde Solland 200 medewerkers. Dat aantal liep afgelopen jaar op tot 400, eind 2009 is de raming 650 werknemers.

Boost
Voor de gehele zonne-energiesector in Nederland gaat Hanssen uit van een jaarlijkse groei van 20 tot 40 procent op jaarbasis. "Wereldwijd heeft de sector momenteel te maken met een enorme 'boost'," zegt de directeur.

In tegenstelling tot Duitse concurrenten als Q-cells en Ersol is het bedrijf voorlopig niet van plan naar de beurs te gaan. "Vooral niet in het huidige beursklimaat", vult Hanssen aan.