AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING verwacht pas eind volgend jaar een structureel herstel van de aandelenmarkten. "Van een echt duurzaam herstel zal nog geen sprake zijn totdat de bedrijfswinsten de bodem hebben bereikt, op zijn vroegst eind 2009", aldus de economen van het concern donderdag.

ING verwacht dat de huidige beweeglijkheid op de effectenmarkten volgend jaar aanhoudt. "Aandelenmarkten zullen voorlopig binnen een grote bandbreedte rond de huidige niveaus handelen", aldus ING. Hoewel aandelen relatief goedkoop zijn geworden en dus aantrekkelijk geprijsd, wordt de kooplust onder beleggers geremd door aanhoudende winstwaarschuwingen, aldus ING.

Vooral aandelen van bedrijven met een relatief hoge dividenduitkering zullen het volgens ING relatief goed doen. Ondanks de verwachte dividendverlagingen, levert beleggen in deze fondsen toch nog meer op dan een spaarrekening. "Dividenden zullen naar verwachting gemiddeld circa 20 procent afnemen, maar verschaffen ook dan een goed wachtgeld", aldus ING.

Farmacie
ING zelf heeft een sterke voorkeur voor de grote beursfondsen boven de middelgrote en kleinere fondsen. Sectoren die goede beleggingskansen bieden zijn volgens ING de farmacie, de voedings- en drankenindustrie, telecom en energie (olie en gas).