AMSTERDAM - Autodealers staan positief tegenover de inmenging van private equity partijen. Terwijl 40 procent van de automotive retailers toetreding van dergelijke bedrijven positief noemt, geeft nog eens 30 procent aan open te staan voor een participatie of overname door een durfinvesteerder.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ernst & Young. Een meerderheid van de autodealers verwacht dat de durfinvesteerders de sector de komende jaren zullen herstructureren. Dat is opvallend, omdat private equity-firma's veel met vreemd vermogen werken en het sinds het begin van de kredietcrisis moeilijk voor hen is om financieringen rond te krijgen. 

De afgelopen jaren hebben private equity-bedrijven zich in toenemende mate in de Nederlandse automotive-sector gestoken. H2 equity partners nam afgelopen zomer bijvoorbeeld een groot belang in Pouw Automotive Groep, terwijl MVC Capital vorig jaar negen Ford-dealerbedrijven heeft ingelijfd.

Autoverhuur
In 2006 nam NPM Capital een meerderheidsbelang in schadeherstelbedrijf Care Beheer, terwijl het in 1999 al een fors belang heeft genomen in het beursgenoteerde Stern Group, dat zich onder meer bezighoudt met autoverhuur.

Volgens Ernst & Young is een herstructurering van de sector in Nederland hard nodig. "De Nederlandse distributiestructuur behoort tot de minder efficiënte in Europa. Per vestiging worden er in Nederland slechts 175 nieuwe auto's per jaar verkocht, terwijl dit getal in bijvoorbeeld Groot-Brittannië op 475 ligt", aldus Cees Rustenhoven van het adviesbureau.