AMSTERDAM - Ongeveer een kwart van de Europese bankiers zal dit jaar geen bonus krijgen. Dat blijkt volgens persbureau Bloomberg uit een rapport van de Londense recruteringsfirma Armstrong International.

Bankiers die nog wel een bonus te wachten staat, moeten er rekening mee houden dat deze gemiddeld 60 procent lager uitvalt. Daarnaast zullen de bonussen  waarschijnlijk voor een groter deel uit effecten bestaan, in plaats van contanten.

Volgens het rapport zullen zelfs de uitblinkers in het beste geval dezelfde bonus krijgen als in 2007, terwijl het ook mogelijk is dat hun bonus met 30 procent keldert. Private bankiers en valutahandelaren zullen er, zoals het er nu naar uitziet, nog het best vanaf komen.

UBS
De directie van de Zwitserse bank UBS krijgt in ieder geval helemaal geen bonus. De Zwitserse regering heeft dit afgedwongen in ruil voor steun aan de bank. Hetzelfde geldt voor Barclays en Deutsche Bank. BNP Paribas zal haar bonussen naar verwachting met meer dan 70 procent terugschroeven.  

Banken en effectenhuizen hebben sinds de start van de kredietcrisis, vorige zomer, afschrijvingen en kredietverliezen van meer dan 700 miljard dollar moeten incasseren en hebben bijna 164.000 banen geschrapt.