AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam sloot woensdag na een wispelturige dag met een klein verlies. Slechte berichten over de Amerikaanse economie drukten de koersen lange tijd sterk in de min, maar de verliezen werden op de valreep grotendeels weer goedgemaakt.

Andere Europese beurzen vertoonden hetzelfde beeld.

De AEX, de graadmeter van de meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot 0,68 punt lager op 245,16 punten, een verlies van 0,3 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde ook een verlies van 0,3 procent (0,81 punt) bij een slotstand van 313,42 punten.

De beurs in Frankfurt sloot op nagenoeg hetzelfde niveau als een dag eerder. De FTSE in Londen en de CAC-index in Parijs gingen met respectievelijk 0,4 en 1,2 procent achteruit.

ING
De AEX werd vooral gedrukt door koersverliezen van de zwaarwegende fondsen ING en Shell die respectievelijk 5,9 en 1,2 procent moesten inleveren. Ahold was een van de sterkste stijgers met een 5,6 procent hogere aandelenkoers. Mogelijk had dit te maken met een gunstig rapport over het supermarktconcern van de Japanse effectenhandelaar Nomura.

ArcelorMittal, dat dinsdag ook al populair was na de aankondiging van een reorganisatie in de Verenigde Staten, voerde de AEX aan. Het aandeel ging met 6,2 procent omhoog tot 18,80 euro. Een handelaar relativeerde de koerswinst. "Het is nog maar een lullig prijsje. We moeten niet vergeten dat er een half jaar geleden nog meer dan 60 euro op het koersenbord stond."

Ordina
Bij de middelgrote fondsen zat automatiseerder Ordina weer in de hoek waar de klappen vielen. Het fonds ging bijna 6,2 procent omlaag, nadat het de voorgaande dag al ruim 15 procent onderuit was gegaan. Het bedrijf verlaagde dinsdag zijn winstverwachting voor dit jaar.

Pharming ging met een winst van 5,7 procent aan kop bij de middelgrote fondsen. Het biotechnologiebedrijf liet weten dat de eerste-fasestudie naar Prodarsan, een medicijn dat moet helpen tegen verouderingsziektes als Cockayne-Syndroom, succesvol is afgerond.

Kendrion
Bij de kleinere fondsen op het Damrak zag de industrieel toeleverancier Kendrion zijn beurswaarde met ruim 31 procent toenemen. De onderneming maakte voorbeurs bekend dat het kopers heeft gevonden voor haar distributiebedrijven.

Met de viering van Thanksgiving in de VS voor de deur verwachten handelaren een kalm verloop van de beurshandel in de rest van de week. Donderdag wordt wegens de feestdag niet gehandeld op Wall Street en vrijdag is de Amerikaanse beurs maar een halve dag open.

Thanksgiving
"We zullen volledig op eigen kracht moeten varen", zei een handelaar in Amsterdam. Traditioneel gezien laat de beurs op de dag voor Thanksgiving een aardige stijging zien, maar dat gebeurde woensdag niet. Aan het einde van de Europese handelsdag stond de Dow-Jonesindex op een bescheiden plus van 0,3 procent.

De euro noteerde 1,2850 dollar tegen 1,3060 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 3,4 procent tot 52,44 dollar.