BUNNIK - De winstgroei bij bouwbedrijf BAM is in de eerste negen maanden van dit jaar afgevlakt door verslechterde marktomstandigheden. Het aantal door BAM verkochte woningen daalt in Nederland dit jaar naar verwachting ruim 35 procent. Dat heeft BAM donderdag bekendgemaakt.

De nettowinst kwam uit op 191,5 miljoen euro in vergelijking met 184,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 6,3 miljard euro. Beide cijfers zijn wat lager dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Volgens BAM stond de winstgevendheid in vrijwel alle markten onder druk door de sterke stijging van de olie- en grondstofprijzen in de eerste negen maanden. De hogere kosten zorgden in toenemende mate tot vertraging van projecten.

Woningen
De divisie vastgoed, die de door BAM geproduceerde woningen verkoopt, deed het "beduidend" minder in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk dan vorig jaar. De Nederlandse woningmarkt stagneert door een dalend consumentenvertrouwen en terughoudendheid van banken bij het verstrekken van hypotheken.

In de eerste negen maanden daalde het aantal verkochte woningen dat BAM bouwde met ruim 47 procent tot 2300 stuks ten opzichte van 3400 woningen een jaar eerder.

Positief
BAM blijft echter positief over de Nederlandse woningmarkt op termijn en heeft daarom besloten zijn kooprecht op het resterende belang van 49 procent in vastgoedontwikkelaar AM uit te oefenen. Hiervoor wordt 49 miljoen euro betaald, exclusief dividend.

In het Verenigd Koninkrijk heeft BAM een verlies geleden van 8 miljoen euro op de vastgoedactiviteiten. Door de verslechterde markt kost het BAM meer tijd om de resterende projecten in het land af te ronden.

BAM had eind september voor 14,1 miljard euro aan opdrachten in de boeken. Mede dankzij dit goedgevulde orderboek handhaaft de onderneming de verwachting voor dit jaar, een nettowinst van ten minste 260 miljoen euro bij een omzet van ongeveer 9 miljard euro.