MILAAN - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil profiteren van de malaise bij concurrent Alitalia door een groter deel van de lucratieve Italiaanse markt voor zich op te eisen. Het bedrijf zet daarvoor een dochter op in Italië die vanaf volgend jaar op acht Europese bestemmingen gaat vliegen.

Dat maakte Lufthansa woensdag bekend. Onder de bestemmingen van Lufthansa Italia zijn belangrijke internationale luchthavens als Parijs Charles de Gaulle en Londen Heathrow. De overige zijn Brussel, Barcelona, Madrid, Lissabon, Boedapest en Boekarest. Schiphol staat vooralsnog niet op het lijstje.

De thuisbasis van Lufthansa Italia, dat onder een Italiaanse licentie gaat opereren, wordt de luchthaven Malpensa in de buurt van Milaan. Volgens topman Wolfgang Mayrhuber behoort het noorden van Italië tot de belangrijkste economische regio's in Europa, waar vooral op de zakelijke markt veel valt te halen.

Lufthansa
Alitalia heeft zijn activiteiten op Malpensa juist flink teruggeschroefd om kosten te besparen. Lufthansa wil met zijn nieuwe dochteronderneming in dat gat springen. Het bedrijf is al zeer actief in Italië, onder meer met zijn regionale dochter Air Dolomiti en via een samenwerkingsverband met Air One.

Lufthansa blijft in de markt voor een belang in Alitalia, dat eerder dit jaar failliet ging, maar bezig is een doorstart te maken onder de vleugels van een groep Italiaanse investeerders. De woensdag aangekondigde plannen betekenen volgens Lufthansa niet dat het afziet van een instap bij het Italiaanse bedrijf.

Air France-KLM
Ook de Frans-Nederlandse combinatie Air France-KLM aast op een belang in Alitalia. De twee maatschappijen werken al samen in de luchtvaartalliantie SkyTeam. Een overname van Alitalia ketste eerder dit jaar af op politieke tegenwerking en verzet van de vakbonden tegen een voorgestelde reorganisatie.