DEN HAAG - Banken zouden niet volledig in handen moeten zijn van "volatiele aandeelhouders die van de ene naar de andere bank gaan met het doel hoge rendementen te maken". Dat zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank woensdag tijdens een hoorzittingen in de Tweede Kamer over de financiële crisis.

"Een stukje op de beurs mag wel. Maar banken zouden vooral enkele duurzame aandeelhouders met een sterke visie moeten hebben", aldus Heemskerk. De Rabo-topman vindt dat banken nutsbedrijven zijn met een maatschappelijke functie.

Volgens Heemskerk zouden de overheid en De Nederlandsche Bank er een stokje voor moeten steken dat banken volledig in handen zijn van aandeelhouders op de beurs.

Heemskerk
Heemskerk: "Ongeveer 60 of 70 procent van de aandelen van een bank zou in handen moeten zijn van partijen met een visie op de langere termijn, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De rest, een kwart of 30 procent, kan wel op de beurs blijven."

Hij vindt dat niet-beursgenoteerde banken veel beter door de kredietcrisis heenkomen. "Daar zit de crux. Kijk maar eens naar financiële instellingen met een beursnotering: de waarde van allemaal is gedecimeerd."

Fortis
Jan van Rutte, bestuursvoorzitter van Fortis Bank Nederland, onderschrijft dat banken met een beursnotering meer risico hebben genomen. "Zij worden ieder kwartaal geacht beter te presteren. Het ondernemerschap neemt dan toe en de creativiteit. Dat leidt tot complexe producten", stelde hij.

Deze complexe producten, gebaseerd op Amerikaanse hypotheken, zijn de bron van de kredietcrisis en de huidige financiële problemen.

Lanschot
Topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers gaf aan dat hij het "absoluut niet eens" is met Heemskerk en Van Rutte. "Ik denk dat als Van Lanschot niet beursgenoteerd zou zijn, er erg snel een neiging zou zijn om zaken meer binnenskamers te houden", aldus Deckers. "Transparantie vind ik een heel groot goed."

Bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van SNS Reaal deelt die mening. "Ik geloof wel in beurgenoteerde banken en verzekeraars. Ik geloof in transparantie", aldus Van Keulen.

"Ik zie ook de nadelen, maar een beursnotering geeft bedrijven een 'drive'. De Nederlandse mentaliteit om niet voor 100 procent te gaan, maar slechts voor 60 procent: dat is dus niet mogelijk bij een beursgenoteerd bedrijf."