WINNEWEER - Premier Jan Peter Balkenende heeft woensdag de aftrap gegeven voor een online advertentiecampagne van overheidssite Regering.nl. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan het Groningse bedrijf Winparts, dat auto-onderdelen verkoopt via internet.

De overheid is een overeenkomst aangegaan met internetbedrijf Google om de aandacht te vestigen op regering.nl. Voortaan krijgen gebruikers van Google die zoeken op termen als 'kredietcrisis', 'regering' of 'minister' rechts in beeld een advertentie te zien van de site regering.nl.

Balkenende bezocht dinsdag en woensdag ondernemers in de provincie Groningen om te praten over de ontwikkelingen ten gevolge van de kredietcrisis. Woensdag stond in het teken van de mogelijkheden die internet biedt voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

Google
De premier ging hiervoor in gesprek met onder meer Winparts en Google. Winparts maakt al tien jaar gebruik van internet om zaken te doen. Het bedrijf gebruikt, net als de overheid, de advertentiemogelijkheden op Google.

Google benadrukte in het gesprek dat vorig jaar 7,5 miljoen Nederlanders aankopen deden via internet en dat hier, ondanks de financiële crisis, groei in zit. "De economische crisis stimuleert de aankopen via internet juist. Mensen doen extra hun best om via internet een goedkopere leverancier te vinden", zegt directeur Google Nederland Pim van der Feltz.

Internetverkopen
Door het succes van internetverkopen wordt de locatie van een bedrijf steeds minder belangrijk. "Internetondernemers kunnen bij wijze van spreken vanaf elke plek in Nederland beginnen op elk moment. Het belangrijkste is dat ze goed aanvoelen waar consumenten om vragen.", zegt Van der Feltz.

Ook Winparts, dat nu tien medewerkers in dienst heeft, groeit nog flink. "De laatste drie jaar hebben we een verdubbeling gezien van de internetverkopen. Vroeger was onze locatie in het noorden van het land een nadeel, maar tegenwoordig is het juist een voordeel. Hier hebben we de ruimte en is de grond goedkoop. De onderdelen sturen we per post naar mensen op", zegt directeur Ari van Essen van Winparts.

Winparts
Winparts is nu op zoek naar nieuwe medewerkers. "Hier kan de overheid een rol spelen", aldus een woordvoerder van de premier. Dat kan via zogeheten mobiliteitscentra, die werkzoekenden moeten begeleiden naar andere sectoren.