MEXICO-STAD - Een investeringsbedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft voor ongeveer 150 miljoen dollar een belang genomen van circa 1 procent in de Amerikaanse bank Citigroup. De aandelen werden gekocht over de afgelopen vijf handelsdagen, zo werd woensdag bekend.

Slim kocht via zijn investeringsbedrijf Grupo Financiero Inbursa 26 miljoen aandelen Citigroup. Het is echter niet duidelijk of de stukken werden gekocht in opdracht van Slim of voor de cliënten van Inbursa.

Slim is een van de rijkste personen ter wereld met een geschat vermogen van meer dan 50 miljard dollar. Hij verdiende zijn fortuin vooral in de telecommunicatie. Slim is eigenaar van het grootste mobiele telefoniebedrijf van Zuid-Amerika, América Móvil.

Injectie
Het aandeel Citigroup koerste deze week bijna 60 procent omhoog, na de bekendmaking van een overheidsinjectie van 20 miljard dollar. Ook staat de Amerikaanse regering garant voor 306 miljard dollar aan risicobeleggingen van de bank. Citigroup is hard getroffen door de financiële crisis. Het aandeel noteerde vorige week nog het laagste niveau in zestien jaar.

Citigroup is eigenaar van de op een na grootste bank van Mexico, Banamex. Het nam Banamex in 2001 voor 12,5 miljard dollar over. Dat was toen de grootste bedrijfsacquisitie in Mexico ooit. Volgens analisten kan Citigroup de bank mogelijk verkopen om vers kapitaal op te halen. Dan zou Slim de meest waarschijnlijke kandidaat zijn voor een overname van Banamex, aldus de kenners.