AMSTERDAM - Bedrijven zullen door de overheidssteun aan banken niet automatisch makkelijker een krediet krijgen. Bankiers zijn voorzichtiger geworden met de kredietverlening, onder meer doordat de risico's groeien met de verslechterende economische vooruitzichten.

Verschillende politici, onder wie minister-president Jan Peter Balkenende, hadden er bij banken op aangedrongen dat zij na de kapitaalinjecties 'het geld weer laten rollen'. De banken denken hier anders over, zo meldt het Financieele Dagblad woensdag naar aanleiding van enkele gesprekken met bankiers.

"Banken moeten ervoor waken kredieten te verstrekken om verkeerde redenen", aldus Annerie Vreugdenhil, hoofd Corporate Clients bij ING. "Uiteindelijk moet er gewoon een goed plan liggen." ING kreeg half oktober een injectie van tien miljard euro van de overheid.

Voorzichtiger
Vreugdenhil betwist dat banken kredietaanvragen afwijzen omdat ze zelf in de problemen zitten. "Natuurlijk zijn we voorzichtiger, stellen we meer vragen en hogere eisen, maar de economische omstandigheden zijn ook wezenlijk verslechterd. De kans dat het fout gaat met een bedrijf, is aanzienlijk groter geworden."

Banken staan voor een moeilijke keuze. Aan de ene kant zeggen toezichthouders dat banken meer kapitaal moeten hebben. Aan de andere kant is er de verwachting dat banken meer krediet verlenen. "En daar zit spanning", zegt Vreugdenhil.

Minder aanvragen
Overigens krijgt ING 'veel minder' kredietaanvragen sinds het faillissement van Lehman Brothers half september. "Bedrijven zijn veel terughoudender geworden. Plannen voor overnames die buiten de kernstrategie vallen, krijg je bijvoorbeeld nog maar zelden", aldus Vreugdenhil.