AMSTERDAM - Voor Italiaanse gezinnen die niet zo veel te makken hebben, is er een extaatje op komst. Gezinnen met kinderen en een jaarinkomen onder de 20.000 euro krijgen namelijk een kerstbonus van 150 tot 800 euro. Het geld wordt opgestuurd als postwissel en valt nog voor de kerst in de bus.

Ook ouderen met een pensioen van minder dan 6.000 euro krijgen een financiële injectie. Zij hoeven echter niet nog een maand te wachten, maar krijgen meteen 120 euro middels een zogenoemde 'social card'. Daarna kunnen ze een maandelijks bedrag van 40 euro in de vorm van kortingen op kleding en voedsel tegemoet zien.

Automobilisten hebben ook een reden om naar de kerst uit te kijken; rond de feestdagen zal de accijns op benzine tijdelijk worden teruggeschroefd.

Consumptie
De Italiaanse regering hoopt met deze maatregelen de consumptie in het land weer wat op te krikken. Premier Silvio Berlusconi roept zijn volk al wekenlang dringend maar tevergeefs op om flink te consumeren en zo de vastgelopen economie een positieve prikkel te geven.

In het speciale 'consumptiepakket' dat het ministerie van Financiën heeft gepresenteerd, is verder vastgelegd dat de tarieven voor onder meer gas, licht en trein de komende maanden niet verhoogd zullen worden. Bovendien moet er een steunregeling komen voor mensen met tijdelijke banen die door de crisis hun werk verliezen.