LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Galapagos gaat een samenwerking aan met het Duitse MorphoSys. De samenwerking moet leiden tot op antilichamen gebaseerde medicijnen voor bot- en gewrichtsziekten. Dit maakte Galapagos woensdag voorbeurs bekend.

De ontwikkeling van antilichamen zal in 2009 starten. Als de samenwerking succesvol verloopt, kunnen de eerste medicijnen binnen vier a vijf jaar worden getest. Volgens Galapagos heeft de wereldwijde markt voor medicijnen die gebaseerd zijn op deze technologie op dit moment een omvang van 25 miljard dollar en zal dit tot 2013 groeien tot 50 miljard dollar.

De medicijnen worden ontwikkeld op basis van zogeheten 'targets' die worden ontdekt door Galapagos. Er zijn drie targets geïdentificeerd op basis waarvan aparte ontwikkelingsprogramma's zullen worden gestart.

Investering
In een toelichting zei bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe dat per ontwikkelingsprogramma tot aan de fase van klinisch onderzoek, een totale investering moet worden gedaan van 10 tot 20 miljoen euro. De bedrijven zullen deze kosten, net als de eventuele opbrengsten, gelijk delen.