NEW YORK - De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Eclipse Aviation, die onder leiding staat van de bekende Nederlandse ondernemer Roel Pieper, heeft dinsdag bij een Amerikaanse rechtbank bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers.

De onderneming is in financiële problemen gekomen door de markt voor kleine zakenvliegtuigen te groot in te schatten.

Eerder dit jaar vertrok al de oprichter van het bedrijf nadat problemen met leveringen naar buiten waren gekomen. Pieper nam daarna het roer over, maar ook de voormalige Philips-bestuurder kon het tij ondanks forse saneringen niet keren.

Klanten
Pieper stelde dinsdag in een verklaring dat faillissementsbescherming de beste oplossing is voor de klanten, leveranciers, werknemers en schuldeisers. Schuldeisers kunnen bij honorering van de aanvraag niet de bezittingen van het bedrijf opeisen. Eclipse kan zo op adem komen, reorganiseren en schulden terugdringen. De onderneming wil in de tussentijd doorgaan met de productie van de zakenjets in Albuquerque, in de Amerikaanse staat New Mexico. Daar werken nog ongeveer duizend mensen.

Onduidelijk is wat de toekomst gaat brengen. ETIRC Aviation, het bedrijf waarmee Pieper de Europese markt voor kleine zakenjets hoopte te veroveren, wil Eclipse overnemen. Als er echter geen doorstart komt en Eclipse failliet gaat, kunnen de bezittingen door een veiling ook bij andere eigenaar terechtkomen.

Opstand
Vorige week kwam het personeel in opstand nadat er geen salarissen meer werden betaald. Pieper slaagde er toen in 100 miljoen dollar extra financiering aan te trekken, maar die extra financiële ademruimte bleek van korte duur.

Ook andere producenten van kleine vliegtuigen kampen met de economische neergang en problemen met het verkrijgen van kredieten. De Amerikaanse bedrijven Cessna Aircraft en Hawker Beechcraft kondigden eerder honderden ontslagen aan.