NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben dinsdag wat rustiger aan gedaan, na twee handelsdagen met stevige koerswinsten. Beleggers begonnen zich toch weer zorgen te maken over de economische neergang.

Het handelsverloop was grillig. Een kleine slotrally zorgde ervoor dat de Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen 0,4 procent hoger eindigde op 8479,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 sloot af met 0,7 procent winst op 857,39 punten. De Nasdaq bleef in de verliezen en eindigde 0,5 procent lager op 1464,73 punten.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal forser is gekrompen dan eerder was gemeld. De krimp bedroeg 0,5 procent, vooral doordat consumenten hun bestedingen terugschroefden.

Luxegoederen
Beleggers vreesden dat vooral bedrijven die met luxe goederen naar de hand van de consument dingen, het zwaar zullen krijgen. Research In Motion, de maker van de e-mailtelefoon Blackberry, moest 8,3 procent in koers terug. Rivaal Apple verloor 2,3 procent. Beide fondsen zijn belangrijke fondsen in de Nasdaq-index. Een ander groot fonds in de technologiegraadmeter, Cisco Systems, daalde 6 procent nadat de fabrikant van netwerkapparatuur had gemeld zijn vestigingen in de Verenigde Staten en Canada vijf dagen grotendeels te sluiten om kosten te besparen.

Hewlett-Packard (HP) ging ook in de verkoop, hoewel de computer- en printerfabrikant maandag solide resultaten en optimistische vooruitzichten had bekendgemaakt. De koersdaling van bijna 6 procent voor HP woog zwaar in de Dow-Jonesindex en de S&P 500.

De slotrally steunde vooral op de plannen van de Federal Reserve om voor miljarden dollars aan schulden op te kopen. Daarbij gaat het onder meer om hypotheken en leningen voor studenten, auto's en creditcards. Het Amerikaanse centralebankenstelsel hoopt zo de consumentenbestedingen weer vaart te geven.

JPMorgan Chase
Vooral banken en detailhandelsbedrijven profiteerden van het nieuwe plan. Zo steeg de koers van JPMorgan Chase 7,9 procent. Citigroup, maandag 58 procent omhoog geschoten nadat de Amerikaanse overheid met een steunpakket over de brug was gekomen, noteerde 2 procent hoger. Detailhandelsreus Wal-Mart won 3,6 procent.

Google viel ook op met een koerssprong. Het aandeel steeg 9,6 procent, waarschijnlijk door een bericht in The Wall Street Journal dat het internetbedrijf het aantal tijdelijke arbeidskrachten "significant" gaat terugdringen. Daarmee zou Google de winstgevenheid op peil kunnen houden.

Op de New Yorkse valutamarkt noteerde de euro 1,3060 dollar tegen 1,3030 dollar eerder op de dag in de Europese beurshandel. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie stond 6,4 procent lager op 51 dollar.