AMSTERDAM - Internetfraude levert flink wat op, ook in economisch minder rooskleurige tijden. De frauduleuze handel in zaken als gestolen creditcardnummers en aanverwanten is naar schatting zo'n 276 miljoen dollar waard, volgens een rapport van Symantec.

De producent van beveiligingssoftware noemt de ondergrondse interneteconomie 'een efficiënte, wereldwijde marktplaats', waaraan heuse bedrijfsmodellen ten grondslag liggen.

Creditcardinformatie maakt het grootste deel uit van het totale illegale aanbod op servers, de 'dienst' is goed voor 31 procent van de frauduleuze handel op internet. Gestolen creditcardnummers gaan voor een luttele 10 dollarcent tot 25 dollar van de hand, terwijl de potentiële waarde van alle aangeboden creditcards tezamen zo'n 5,3 miljard dollar behelst.

Opsporen
De creditcardgegevens zijn zo populair omdat de informatie op veel manieren ingezet kan worden en het ingewikkeld is om frauduleuze transacties op te sporen voordat ze voltooid zijn. 

Inloggegevens voor bankrekeningen vormen met een aandeel van 20 procent een goede tweede op de ranglijst. Deze zijn volgens het Amerikaanse concern vooral aanlokkelijk omdat ze snel te exploiteren zijn. Inloggegevens gaan voor 10 tot 1000 dollar over de toonbank. Symantec schat het totaal van de frauduleus aangeboden tegoeden op 1,7 miljard dollar.

Cybercriminelen
Het bedrijf verzamelde gedurende 12 maanden gegevens van de servers die door cybercriminelen worden ingezet. Symantec kwam daarbij meer dan 69.000 fraudeurs op het spoor, die ruim 44 miljoen berichten naar ondergrondse forums verstuurden.

Cybercriminelen blijken uit zowel 'verzamelingen losse individuen' te bestaan als uit professionele netwerken met een hoge organisatiegraad.