WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 0,5 procent gekrompen op jaarbasis. Dat blijkt uit een tweede raming die het ministerie van Handel dinsdag bekendmaakte.

In een eerste raming bijna een maand geleden werd nog een krimp gemeld van 0,3 procent. Het herziene cijfer komt overeen met de verwachtingen van analisten. In het tweede kwartaal groeide de grootste economie ter wereld nog met 2,8 procent. In december wordt een definitief cijfer over het derde kwartaal gepubliceerd.

Het is de sterkste krimp van de Amerikaanse economie sinds het derde kwartaal van 2001, toen de Verenigde Staten werden getroffen door de terreuraanslagen van 11 september. De verwachting is dat de economische teruggang nog scherper zal uitvallen in het vierde kwartaal. Dan zouden de VS officieel in een recessie terechtkomen.

Consumenten
De economische teruggang in de VS is vooral te wijten aan de afgenomen consumentenuitgaven. Die gingen in het afgelopen kwartaal met een neerwaarts herziene 3,7 procent omlaag. Dat is de sterkste daling sinds 1980. De consumentenbestedingen zijn goed voor ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie.

Maar ook Amerikaanse bedrijven houden de hand steeds meer op de knip uit vrees voor de afzwakkende economie en de financiële crisis. De bedrijfsbestedingen gingen met een neerwaarts herziene 1,5 procent omlaag. Vooral de uitgaven aan software en apparatuur namen sterk af.