AMSTERDAM - De AEX heeft sinds begin dit jaar ruim de helft van zijn waarde moeten inleveren. Veel beleggers krijgen het op hun heupen en trekken hun resterende vermogen uit de aandelenmarkt. Waar kunnen beleggers hun geld heenbrengen als de beurs niet meer trekt?

Spaardeposito's en spaarrekeningen: "Dit is de meest veilige optie natuurlijk. Beleggers kijken daarbij goed naar de kwaliteit van de banken", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "We zien al maanden een beweging van beleggen naar sparen, vooral bij particuliere beleggers", aldus een zegsvrouw van Friesland Bank.

Obligaties
Staatsobligaties en converteerbare obligaties van bedrijven: staatsobligaties, waarbij beleggers de staat voor een vaste periode geld lenen tegen een bepaald rentepercentage, zijn ook een mogelijkheid. Het meest populair zijn kortlopende leningen van bijvoorbeeld twee of drie maanden, aldus Koenders.

Ook een mogelijkheid zijn converteerbare leningen van bedrijven die volgens kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's een goede reputatie hebben. "Het te behalen rendement is van ondergeschikt belang aan het feit dat beleggers hun geld terugzien."

Huizenprijzen
Vastgoed: geen goed idee, zo meent Koenders. Deze markt staat net als de aandelenmarkt zwaar onder druk door stagnerende huizenprijzen en economische onrust. De verwachtingen zijn volgens verschillende experts negatief.

Whisky: de handel in whisky floreert. De World Whisky Index, vorig jaar gelanceerd, rapporteerde in oktober een gemiddeld rendement van 26,2 procent. "Dat rendement is wat hoger geworden tot nu toe. De kredietcrisis vindt zijn weerslag op beleggen in het algemeen. Als beleggen niet in trek is, zullen waarschijnlijk ook alternatieve beleggingen minder in trek zijn", aldus directeur Michel Kappen van initiatiefnemer The Whisky Talker.