SYDNEY - Het Brits-Australische mijnbouwconcern BHP Billiton heeft dinsdag zijn overnamebod op branchegenoot Rio Tinto ingetrokken. BHP zegt af te zien van het bod door de verslechterende marktcondities en de onrust op de financiële markten.

"Het bestuur van BHP heeft besloten dat afronding van het bod niet langer in het belang van de aandeelhouders van BHP is. We hebben zorgen over de aanhoudende verslechtering van de wereldwijde economische omstandigheden en het gebrek aan zekerheid over hoe lang het gaat duren voordat de situatie weer verbetert", aldus BHP-voorzitter Don Argus.

Het grootste mijnbouwconcern ter wereld bracht in februari een vijandelijk bod in eigen aandelen uit op het eveneens Brits-Australische Rio Tinto. Het bod werd toen verworpen door Rio Tinto omdat het te laag was. Door de gedaalde aandelenkoers van BHP ging de waarde van het bod omlaag van meer dan 150 miljard dollar eerder dit jaar tot ongeveer 66 miljard dollar (51 miljard euro) nu.

Schuld
BHP maakt zich zorgen dat door een overname van Rio Tinto de opgelopen schuld een te groot risico zou opleveren voor het bedrijf. Ook wees BHP op de verkoop van onderdelen die de Europese Commissie als voorwaarde voor een fusie met Rio Tinto heeft afgedwongen. De EC zou begin volgend jaar uitspraak doen over de overname. Eerder gaven al wel de Australische en Amerikaanse kartelautoriteiten het groene licht.

De overname zou hebben geleid tot een van de grootste producenten van ijzererts ter wereld. Veel staalconcerns hadden daarom bezwaren tegen de voorgenomen overname omdat ze bang waren dat het fusiebedrijf teveel invloed zou krijgen op de ijzerertsmarkt.

Grondstoffen
Door de zorgen over de afzwakkende wereldeconomie is de prijs van grondstoffen dit jaar sterk gedaald. Door de afzwakkende wereldeconomie neemt de vraag naar grondstoffen af en daar hebben mijnbouwers veel last van.

De intrekking van het bod op Rio Tinto komt onverwacht voor veel analisten. "Er was zeker geen aanwijzing dat BHP dit zou doen, het komt als een verrassing"" aldus een analist in Sydney. Op de beurs in Londen steeg het aandeel BHP ruim 16 procent. Rio Tinto kelderde echter 40 procent.