AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon nv zal de staat aansprakelijk stellen voor schade die mogelijk voortvloeit uit nieuwe, strengere solvabiliteitseisen voor het af te splitsen netwerkbedrijf. Dat staat in een brief die Nuon heeft verzonden aan het ministerie van Economische Zaken, zo schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een voorstel van CDA, PvdA en ChristenUnie waarin staat dat netwerkbedrijven voor hooguit 50 procent met vreemd vermogen gefinancierd mogen zijn. Dat is een aanscherping van de regel die nu geldt: een maximum van 70 procent aan vreemd vermogen.

Nuon vindt de strengere eis volkomen onnodig, omdat het netwerkbedrijf vanwege zijn stabiele kasstromen makkelijk een hoger percentage vreemd vermogen kan dragen. Daarnaast vindt het energiebedrijf, zo schrijft de krant, de strengere eis unfair, omdat het inmiddels vergevorderd is met de splitsing van zijn bedrijf in een netwerkdeel en een productie-en leveringstak.

De 'last minute' wetgeving is volgens Nuon schadelijk bij het aantrekken van kredietlijnen voor beide onderdelen, iets waar het energiebedrijf volop mee bezig is. Ook merkt Nuon op dat als het de solvabiliteit van het netwerkbedrijf moet verbeteren, dit automatisch ten koste gaat van de solvabiliteit van het productie-en leveringsbedrijf.