NIEUWEGEIN - Softwarebedrijf Ordina heeft een winstwaarschuwing afgegeven. Het bedrijf uit Nieuwegein kampt door de terugvallende economie met een sterk dalende vraag naar zijn IT-diensten.

Het aandeel ging bij de opening van de handel op de beurs in Amsterdam bijna 16 procent onderuit.

Ordina bereidt momenteel maatregelen voor om zich tegen de sterk verslechterende marktomstandigheden te wapenen. "Hier kunnen we nog niet op ingaan", aldus een woordvoerster dinsdag. Op 18 december treedt Ordina met een pakket maatregelen naar buiten. Bij het bedrijf werken 5300 mensen.

Minimum
Vooral bij de dienstverlening van Ordina aan banken en verzekeraars hakt de kredietcrisis er flink in. Volgens het bedrijf is het aantal potentiële nieuwe buitenlandse financiële instellingen tot de Nederlandse markt tot een absoluut minimum gedaald.

Ordina neemt een last voor het bedrijfsonderdeel BPO en overweegt te stoppen met (delen) van de activiteiten, aldus de woordvoerster. "Deze investeringen geven op middellange termijn onvoldoende rendement." BPO beheert onder meer de administratie van het effectenbeheer bij een bank.

Ordina rekent nu op een brutowinstmarge van 5 tot 6 procent op een omzet van ongeveer 690 miljoen euro. Eerder rekende het bedrijf voor 2008 op marge van 7 tot 8 procent en een omzet van 700 tot 720 miljoen euro.