AMSTERDAM - De beurzen in Europa zijn maandag met zeer sterke koerswinsten gesloten. De jubelstemming onder beleggers hing onder meer samen met de reddingsplannen voor de Amerikaanse bank Citigroup en de samenstelling van het economische team van Obama.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot met een winst van 22,93 punten (10,3 procent) op 245,86 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 17,56 punten (5,8 procent) tot 318,44 punten.

In Frankfurt won de DAX-index 10,3 procent en de beurs in Parijs ging 10,1 procent vooruit. De Londense FTSE klom 9,8 procent.

Obama
De beurzen in New York stonden ook flink hoger. De markt heeft hoge verwachtingen van het economische team dat Obama maandag zou presenteren. Vooral de verwachte benoeming van Timothy Geithner, de president van de centrale bank van New York en een van de voormannen in het gevecht van de Amerikaanse overheid met de kredietcrisis, viel goed.

De Europese banken en verzekeraars profiteerden van het nieuws over de kapitaalinjectie van 20 miljard dollar die de Amerikaanse bank Citigroup krijgt van de overheid. Michel van der Stee, vermogensbeheerder bij Van Lanschot Bankiers, maakte wel een kanttekening. "Het feit dat het moet gebeuren geeft aan hoe groot de problemen zijn." Het aandeel Citigroup won maandag 58 procent op Wall Street.

Btw
Ook de plannen van de Britse minister van Financiën Alistair Darling om de economie aan te jagen, gaven de markt vertrouwen. Zo wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd van 17,5 procent naar 15 procent. Ook krijgen huishoudens die in de problemen zitten met hun lening, voorlopig uitstel van betaling.

In heel Europa gingen vooral de financiële fondsen sterk omhoog. Aegon stond bovenin de AEX met een plus van 21,2 procent. Bankverzekeraar ING won 17,9 procent. In de MidKap stond SNS Reaal bovenaan met een koerswinst van 19,3 procent.

Shell
Verder deden de grondstoffengerelateerde aandelen het goed, nadat deze sector vrijdag op Wall Street ook goed had gepresteerd. Olieconcern Shell ging 9,4 procent omhoog, staalconcern ArcelorMittal won 18,9 procent.

Bodemonderzoeker Fugro was een van de koplopers van de hoofdindex met een koerswinst van 11,2 procent. Platformbouwer SBM Offshore won 13 procent. Beide bedrijven zijn toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie.

De euro won terrein op de dollar en stond op 1,2860 dollar. Vrijdag aan het eind van de handelsdag stond de Europese munt nog op 1,2545 dollar.