AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is blij dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken bij Fortis. Dat heeft voorman Jan Maarten Slagter van de beleggersclub maandag gezegd. Hij spreekt van een "uniek onderzoek".

Slagter vindt het onderzoek bijzonder omdat het zo groot is. "De reikwijdte is enorm, er is 600.000 euro voor beschikbaar. Zo'n groot onderzoek heeft de Ondernemingskamer nog nooit toegewezen. Dit is meer dan wij hadden gehoopt."

Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek zal duren. De VEB schat dat de commissie minstens tot halverwege volgend jaar bezig is met het verzamelen van feiten. Als de Ondernemingskamer op basis van het onderzoek concludeert dat er sprake is geweest van wanbeleid, kan de VEB schadevergoeding eisen.

Claims
Hoe groot de claims zullen zijn is onduidelijk. "Ga er maar van uit dat het om miljarden gaat. Of dat 5 of 20 is, kan ik nu niet zeggen. Dat is nu nog te ingewikkeld", zei Slagter. Jurist Paul Coenen zei dat claims zich ook op overheden kunnen richten. "Als blijkt dat ze onrechtmatig hebben gehandeld".