AMSTERDAM - De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam beveelt een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij Fortis. Dat heeft rechter Huub Willems maandag bepaald. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had zo'n onderzoek gevraagd.

Willems wil dat een driekoppige onderzoekscommissie kijkt naar besluitvorming bij Fortis in de periode vanaf mei 2007 tot en met de nationalisatie van het concern.

Het betreft vragen over de financiering van de overname van ABN Amro en de communicatie van Fortis over de financiële gezondheid naar aandeelhouders en klanten. Ook wordt de rol die overheden hebben gespeeld bij de nationalisatie onder de loep genomen.

Nationalisatie
Een verzoek tot zogenoemde onmiddellijke voorzieningen, van de beleggersclub Euroshareholders, werd afgewezen. Als Willems deze had toegewezen, was de gedeeltelijke nationalisatie van Fortis op losse schroeven komen te staan.

Euroshareholders, een club aangevoerd door voormalig VEB-voorman Peter Paul de Vries, trok in deze zaak samen op met de VEB.

VEB
De VEB stapte eind oktober naar de rechter. De beleggersclub vindt onder meer dat Fortis aandeelhouders onjuist heeft geïnformeerd en dat de overname van ABN Amro veel te veel risico's met zich meebracht.

Beleggers verloren vele miljarden euro's toen Fortis in oktober grotendeels ontmanteld werd, onder meer door de nationale overheden van Nederland, België en Luxemburg.

Fortis
Advocaat Harm-Jan Kluiver van Fortis vindt het onderzoek niet onbegrijpelijk. "Ik ben niet verbaasd. Er is heel veel gebeurd bij Fortis. Het is goed dat daar onafhankelijk naar wordt gekeken."

Kluiver verwacht dat het onderzoek naar mogelijk wanbeleid tussen een halfjaar en een anderhalf jaar gaat duren. De mogelijkheden na het onderzoek zijn volgens Kluiver moeilijk vast te stellen. "Het is heel ingewikkeld", aldus de advocaat. "Mogelijk kunnen aandeelhouders een schadevergoeding eisen als wanbeleid wordt vastgesteld."