AMSTERDAM - De interesse voor het huren en verhuren van een huis is de afgelopen tijd fors toegenomen. Verhuurmakelaar Direct Wonen zag in oktober "een extreme toename" van het aantal bezoekers op zijn website. Woningsite Pararius.nl constateerde een sterke stijging van het huuraanbod.

Direct Wonen zag vorige maand het aantal unieke bezoekers met ruim 10 procent toenemen tot een record van 460.000. Bianca Arts, algemeen directeur van het bedrijf, stelde maandag dat veel woningzoekenden hun blik op de huurmarkt richten. "Mensen nemen bij het kopen van een huis veel minder risico. Eerst verkopen ze, dan huren ze iets en dan pas gaan ze zoeken naar een nieuwe koopwoning."

Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius.nl, zag het aanbod van huurwoningen de afgelopen tijd met 18 procent stijgen. Hij legde een link met de stagnerende markt voor koopwoningen. "Huiseigenaren stellen de verkoop van hun woning uit en overbruggen leegstand met verhuur."

Verhuur
Ook Direct Wonen constateert de laatste tijd een grotere interesse voor verhuur. "We zien een toenemend aantal klanten dat ons belt met de vraag 'ik heb een koopwoning, hoe kan ik deze verhuren?' Vanuit al mijn kantoren merk ik dat", zei Arts.

De woningmarkt heeft te kampen met teruglopende verkoopaantallen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat in de eerste tien maanden van het jaar 6,5 procent minder huizen werden verkocht dan in 2007. Dit zou onder meer komen doordat banken als gevolg van de kredietcrisis terughoudender zijn met het verstrekken van hypotheken.