LONDEN - De Britse regering wil miljarden uitgeven om de economie weer aan de praat te krijgen. Daarbij wordt de btw tijdelijk verlaagd en zullen de belastingtarieven voor de hoogste inkomens op termijn sterk stijgen. Dat meldden verschillende Britse media maandag.

Minister van Financiën Alistair Darling zal later op de dag een pakket stimuleringsmaatregelen presenteren voor de sterk haperende Britse economie. Hij zal daarbij onder meer voorstellen het btw-tarief tijdelijk te verlagen van 17,5 procent naar 15 procent. Dit kost de overheid ongeveer 12,5 miljard pond sterling (14,8 miljard euro).

Om de plannen te financieren zal de Britse overheid binnen drie jaar de belastingtarieven voor inwoners met een jaarinkomen van meer dan 150.000 pond (ongeveer 180.000 euro) aanzienlijk verhogen. Daarnaast moeten bezuinigingen en de verkoop van staatseigendommen voldoende geld opleveren om de extra schulden die door maatregelen ontstaan te kunnen betalen.

Hulp
"We moeten nu iets doen", zei premier Gordon Brown maandag. "Om de belastingen op lange termijn zo laag mogelijk te houden, moeten we de economische verzwakking zoveel mogelijk beperken. Daarom moeten we hulp verlenen als die nodig is, niet als het te laat is."

In een reactie op de Britse plannen gaven de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan niet van plan te zijn de Britse lijn te volgen. "Een algemene verlaging van de btw is niet het juiste antwoord voor Frankrijk en Duitsland", aldus Merkel na een vergadering met Sarkozy.