AMSTERDAM - Oud-topman Cees van der Hoeven van Ahold kan niet als een willoos slachtoffer worden gezien van zijn voormalig financieel topman Michiel Meurs in het boekhoudschandaal rond het supermarktconcern. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) maandag voor het gerechtshof in Amsterdam.

Het OM heeft tegen Van der Hoeven een hogere straf geëist dan tegen Meurs, omdat hij als bestuursvoorzitter "een grotere strafrechtelijke verantwoordelijkheid" had.

Betrokkenheid
Van der Hoeven reageerde anderhalve week geleden geëmotioneerd op de strafeis. Hij zei niet te begrijpen waarom hij een hogere gevangenisstraf zou moeten krijgen dan Meurs, "gezien zijn betrokkenheid" in de zaak. Het OM eiste voor het gerechtshof eind oktober vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk tegen Van der Hoeven. Meurs zou twaalf maanden cel moeten krijgen, waarvan vier voorwaardelijk.

Advocaat-generaal Peter Greve stelde maandag voor het hof dat Van der Hoeven de baas was, "niet alleen formeel, maar ook materieel". "Hij was niet alleen op papier ceo, maar vervulde die rol ook echt." Het OM stelde verder "op geen enkele wijze de persoonlijkheidskenmerken van de heer Van der Hoeven in een negatief daglicht te stellen".

Boegbeeld
Het OM reageerde daarmee op een e-mail van Van der Hoeven waaruit zijn advocaat Michail Wladimiroff anderhalve week geleden citeerde. "Waarom wordt iemand die consistent verklaart, die helder is in zijn betoog, minder geloofd dan iemand die afwijkende verklaringen geeft?", aldus het mailtje. "Alleen omdat hij de baas was, het boegbeeld, zelfverzekerder is, er bruiner uitziet, het beter met hem gaat, hij niet zielig is? Help me! Ik begrijp er geen zak van." Wladimiroff noemde de opstelling van het OM storend en unfair.

Het OM voelt zich echter niet aangesproken. "Het is goed dat er mensen zijn die in besluitvormingsprocessen de eerste viool spelen. Er zijn genoeg mensen die dat niet doen of daar niet capabel genoeg voor zijn", aldus Greve.

"Wel neemt iemand die dominant is, meer beslissingen, heeft meer invloed en neemt daarmee een grotere strafrechtelijke verantwoordelijkheid op zich." Als het hof bewezen acht dat Van der Hoeven op de hoogte was van onregelmatigheden in de boekhouding, kan hij volgens het OM niet worden gezien als een "willoos slachtoffer van Meurs".