VOORBURG - De omzet van de bouwsector blijft bijna onverminderd doorgroeien. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de bouwomzet met 10,7 procent, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgifte van bouwvergunningen blijft echter dalen.

Over de eerste negen maanden van dit jaar was sprake van een gemiddelde groei van 11 procent, waarbij de stijging in het eerste kwartaal het hoogst was. De groei is deels toe te schrijven aan betere weersomstandigheden, die ervoor zorgden dat er meer werkbare dagen waren.

De kleinbedrijven groeiden het sterkst. In de eerste drie kwartalen steeg de omzet van de kleinere bedrijven met 16 procent. Het midden- en grootbedrijf groeide met 10 procent minder hard.

Orders
De afgelopen maanden is in de bouw onrust ontstaan door het terugvallen van het aantal orders. Dat is echter nog niet zichtbaar in de cijfers die tot eind september lopen. "Dit is de productie op al eerder afgegeven vergunningen", aldus econoom Michiel Vergeer van CBS. Volgens hem zullen de geluiden uit de bouw van de afgelopen tijd niet eerder dan in de loop van 2009 of pas in 2010 zichtbaar zijn.

Het CBS becijferde ook dat over de eerste acht maanden van dit jaar het aantal afgegeven bouwvergunningen iets is afgenomen. "Als deze trend zich doorzet, zal de woningbouw in 2009 minder zijn", aldus econoom Michiel Vergeer. Het aantal nieuw te bouwen winkels en kantoren steeg wel in de eerste acht maanden. In de woningbouw wordt het grootste deel van de bouwomzet behaald.