AMSTERDAM - De toeristische sector in de regio Amsterdam begint de gevolgen te merken van de economische malaise. Het aantal hotelovernachtingen in de hoofdstad en omgeving zal dit jaar afnemen met 3 procent en volgend jaar met 2 procent.

Dat verwacht het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), zo meldde de organisatie maandag. In 2007 steeg het aantal overnachtingen juist nog met 2 procent tot 8,8 miljoen in totaal. Vooral Amerikanen en Britten laten het nu echter afweten, omdat de financiële crisis hun landen relatief hard raakt.

Het ATCB denkt dat de toeristische sector zich vanaf 2010 weer herstelt met een groei van het aantal overnachtingen met 3 procent. In 2011 blijven toeristen naar verwachting weer evenveel nachten slapen als in 2007.

Om het bezoek aan Amsterdam te laten groeien, is het volgens het ATCB cruciaal dat er meer hotelkamers bijkomen. En dat gaat ook gebeuren: voor volgend jaar staan er 1200 extra kamers op stapel. Zelf gaat de organisatie de regio Amsterdam extra promoten in verscheidene landen.