DEN HAAG - De staat garandeert de leningen die Leaseplan wil aangaan. Daarmee is de leasemaatschappij de eerste financiële instelling die gebruik maakt van de garantieregeling van het kabinet.

Minister Wouter Bos (Financië) heeft dat maandag in een interview met de Volkskrant bekendgemaakt. "Leaseplan heeft een banklicentie, ze voldoen aan alle eisen en ze betalen ervoor", aldus Bos.

Met de toekenning heeft Leaseplan een garantie verkregen voor uitgifte van schuldpapier tot een maximumbedrag van 1,5 miljard euro. De garantieregeling van het kabinet, met een waarde van 200 miljard euro, moet het geldverkeer tussen financiële instellingen weer op gang brengen.

Wagenpark
Leaseplan beschikt in Nederland over een wagenpark van 126.000 auto's. Het bedrijf bedient daarmee 6500 klanten. Tot 2004 was het in handen van ABN Amro. Autofabrikant Volkswagen bezit nu 50 procent van de aandelen.

Leasemaatschappij Athlon Car Lease, dochterbedrijf van Rabobank, doet geen beroep op de garantieregeling voor kredieten van de overheid, zo liet het bedrijf woensdag weten. Volgens directeur Richard Sikkel is de kapitaalpositie van Athlon in orde en hoeft daarom geen beroep te worden gedaan op de regeling.