AMSTERDAM - Een stortvloed aan macro-economische cijfers zal de komende beursweek duidelijk moeten maken of ondernemers en consumenten nog vertrouwen hebben in de huidige en toekomstige economische ontwikkelingen.

Daarnaast zal de stemming op de aandelenbeurzen worden bepaald door plannen voor de toekomst van de Amerikaanse bank Citigroup en economische stimuleringspaketten van diverse overheden.
 
Op maandag schetst het Europese bureau voor de statistiek Eurostat een beeld van de situatie in de industriële sector. Dan wordt bekendgemaakt hoe het staat met de orderontvangst in september. De uitkomst over augustus, een daling van 1,2 procent ten opzichte van juli, was veel slechter dan analisten voorzagen. Zij rekenden op een stijging van 0,3 procent.

Ook wordt maandag bekendgemaakt wat Duitse ondernemers van de economische situatie vinden. Analisten verwachten een zesde daling van de vertrouwensindex van onderzoeksinstituut Ifo op rij naar 88,7 punten van 90,2 punten in oktober.

Benoeming
De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama maakt maandag bekend wie hij heeft benoemd tot minister van Financiën en wie hij heeft opgenomen in zijn team van economische adviseurs. Functionarissen van de Democratische Partij lieten zaterdag al doorschemeren dat de huidige baas van de centrale bank van New York, Timothy Geithner, op Financiën komt. Lawrence Summers, die die functie bekleedde onder voormalig president Bill Clinton, wordt getipt als belangrijkste adviseur.

Beleggers zullen halsreikend uitzien naar signalen over de plannen die Obama en zijn economen hebben om de Amerikaanse economie vlot te trekken. Obama wil naar verluidt veel meer investeren dan de 175 miljard dollar die hij veelvuldig noemde in zijn verkiezingscampagne. Volgens ingewijden komen de kosten van de nieuwe plannen op 300 tot 500 miljard dollar.

De Britse minister van Financiën, Alistair Darling, komt maandag met de details van het plan dat premier Gordon Brown voor ogen heeft voor de stimulering van de Britse economie. Het plan, dat circa 20 miljard pond gaat kosten, is volgens Brown nodig om permanente schade aan de economie te voorkomen. Het speerpunt in de plannen is een tijdelijke verlaging van het hoogste btw-tarief van 17,5 procent naar 15 procent.

CBS
In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijwel elke dag met cijfers naar buiten, met het zwaartepunt op dinsdag. Dan worden onder meer cijfers gepubliceerd over het producenten- en consumentenvertrouwen in november en over de investeringsverwachtingen volgend jaar.

Dinsdag laat ook de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) haar licht schijnen op de economische ontwikkelingen. De OESO publiceert dan de halfjaarlijkse 'World Economic Outlook'. Bij het vorige bericht, begin juni, bestempelde de OESO de wereldeconomie als wankel en zei toen te verwachten dat de effecten van de financiële crisis nog lang zullen doorwerken.

Vrijdag vergadert het bestuur van Citigroup over de toekomst van het concern dat ooit de grootste bank ter wereld was. Door de nasleep van de kredietcrisis is de beurswaarde gedaald tot 26 miljard dollar van 274 miljard dollar eind 2006. Het concern, dat vorige week aankondigde 50.000 banen te schrappen, denkt na over een fusie of de verkoop van onderdelen.