KAAPSTAD - Investeren in mobiele telefonie in het door armoede en oorlog geteisterde Afrika. De Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte, opgezet door mediatycoon John de Mol en nu beheerd door verzekeraar Delta Lloyd, ziet daar toekomst in.

"Het klinkt paradoxaal, maar bijna iedereen in een township heeft een televisie, een dvd-speler en een telefoon", licht Arjen Postma van onderzoeksbureau FreedomLab Future Studies, dat beleggingsmogelijkheden voor Cyrte onderzoekt, toe. "Ze wonen in golfplaten huisjes en zijn achtergesteld op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Maar de markt voor moderne technologie zie je enorm groeien."

Een mobiele telefoon biedt Afrikanen onder meer sneller toegang tot werk. De zoektocht naar werk gaat vaker via de telefoon en eveneens telefonisch kan daarna geregeld worden hoe ze op de werkplek kunnen komen. "Door nieuwe technologie gaan mensen hun tijd, aandacht en energie opnieuw verdelen", aldus Postma.

Honger
De meer dan vijftig Afrikaanse landen van het continent worstelen met uiteenlopende problemen zoals honger, oorlog, aids, analfabetisme, dictators en armoede. Afrika is de afgelopen jaren echter het snelst groeiende continent op het gebied van ict, vooral de mobiele telefonie.

Cyrte is niet de enige die kansen ziet in het opkomende Afrika. Eerder dit jaar lanceerden Rabobank en Robeco er al een investeringsfonds na onderzoek door onderzoeksbureau Iris. De onderzoekers van Iris concludeerden dat grondstoffen, banken en telecom de sectoren zijn waar beleggers waarschijnlijk hoge rendementen kunnen halen.

Ook uit onlangs gepubliceerde kwartaalcijfers blijkt dat de mobiele telefonie in Afrika een sterke vlucht neemt. Zo is het aantal klanten van de Zuid-Afrikaanse mobiele telefonieaanbieder MTN, de grootste aanbieder van het continent, het afgelopen jaar met meer dan 16 miljoen gegroeid tot 81 miljoen klanten.

Risico's
Postma wijst op de risico's in Afrika, waar bijna de helft van de mensen moet rondkomen van minder dan een dollar per dag. De infrastructuur in Afrika moet worden verbeterd om de groei een meer duurzaam karakter te geven. "En er is veel negatieve beeldvorming rond Afrika door bijvoorbeeld corruptie." Daardoor zijn mensen terughoudend met investeren in de regio.

Cyrte, dat voor enkele miljarden euro's aan vermogen beheerd, steekt vooral geld in nieuwe media. Begin december start de maatschappij met het fonds Africa Online. Grote institutionele beleggers als APG (vermogensbeheerder en pensioenuitvoerder van het ambtenarenpensioenfonds ABP) en PGGM (uitvoerder van pensioenfonds Zorg en Welzijn) hebben zich al aangemeld. Via verzekeraar Delta Lloyd kunnen ook particulieren deelnemen.