NIJMEGEN - Bijna een derde van alle mensen die regelmatig overwerken, is daar niet ontevreden over. Zij voelen zich niet vermoeid en zijn gemotiveerde werknemers. Overwerken kan onder bepaalde omstandigheden juist bijdragen aan een positief gevoel over de functie.

Dat stelt arbeidspsycholoog Debby Beckers, die volgende maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar overwerk en gezondheid. Beckers beveelt wel aan extreem overwerk, zeker als dat niet vrijwillig gebeurt, wettelijk aan banden te leggen. Overwerk onder ongunstige voorwaarden kan tot gezondheidsproblemen leiden, aldus de promovenda.

Bijna 70 procent van alle voltijdwerkers maakt geregeld overuren volgens Beckers. De meesten doen dat niet meer dan tien uur per week. Bijna 40 procent van de overwerkers krijgt de extra werktijd niet vergoed in tijd of geld.

Onvrijwillig
In 15 procent van de gevallen is sprake van geheel onvrijwillig overwerk. Die belasting, samen met hoge werkdruk, weinig eigen regelmogelijkheden en onvoldoende tijd om te herstellen zijn wel slecht voor de gezondheid. De Arbeidstijdenwet zou daar strengere regels voor moeten stellen, vindt de arbeidspsychologe.

Ook moeten werkgevers hun personeel voldoende controle over hun werktijden geven. Dat draagt bij aan het "positieve welzijn", zoals Beckers het noemt.