AMSTERDAM - Microsoft wil startende ondernemers helpen bij het opzetten van hun bedrijf. Het zet daartoe het programma BizSpark op dat beginnende bedrijven gratis toegang geeft tot onder andere de serversoftware en ontwikkeltools van de leverancier.

Microsoft geeft gratis software weg aan startende ondernemers, zo meldt het ICT-blad Computable. Dat doet de softwaregigant via zijn programma BizSpark. Bedrijven die hieraan mee willen doen, moeten jonger dan drie jaar zijn en mogen een maximale jaaromzet hebben van een miljoen dollar. Het moeten bedrijven zijn die een softwareproduct maken of een softwaregerelateerde dienst aanbieden.

Nederlandse ondernemingen kunnen vanaf eind november deelnemen aan het programma. Microsoft zal dan ook meer bekend maken over de Nederlandse voorwaarden en bedrijven die hier aan het programma meedoen, aldus een woordvoerder.

Netwerk
Het programma geeft startende ondernemers de serversoftware en ontwikkeltools van de leverancier. Daarnaast krijgen de deelnemers toegang tot een netwerk van organisaties, zoals investeerders of incubators. Laatstgenoemde 'broedplaatsen' annex adviesorganisaties voor startende ondernemers zijn vaak ook verbonden aan universiteiten. De Amerikaanse investeerders National Venture Capital Association (NVCA) en The Indus Entrepreneurs (TiE) zijn aangesloten bij dit mkb-netwerk van Microsoft.

Deelnemen aan BizSpark is gratis. Als een onderneming het programma verlaat moet er een bedrag van honderd dollar worden betaald. Ook is dan de normale kostenstructuur voor de gebruikte software van toepassing.