NEW YORK - De beurzen in New York sloten vrijdag in de plus, na twee dagen van koersverliezen. Koopjesjagers sloegen hun slag.

De stemming werd aan het eind van de handelsdag fors optimistischer nadat verschillende media hadden gemeld dat Timothy Geithner, nu voorzitter van de Federal Reserve Bank, minister van Financiën wordt. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een winst van 6,5 procent op 8046 punten. De S&P 500-index kreeg er 6,3 procent bij op 800 punten. De index belandde donderdag op het laagste niveau sinds 1996. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 5,2 procent hoger op 1384 punten.

Citigroup drukte het sentiment. Het aandeel ging 20 procent achteruit en behaalde het laagste niveau sinds zestien jaar na onrust over de toekomst van het concern, ooit de grootste bank ter wereld. Zakenkrant The Wall Street Journal berichtte dat de in zwaar weer verkerende bank zou overwegen te fuseren of delen te verkopen.

Vergadering
Bestuursvoorzitter Vikram Pandit van Citigroup zou volgens verschillende media juist gezegd hebben dat hij geen plannen heeft de bank op te breken. Het bestuur vergadert vrijdag over de plannen. Het aandeel verloor deze week de helft van zijn waarde. Citigroup trok JPMorgan Chase mee in zijn val. Het aandeel van die bank daalde met 3 procent.

Ford, General Motors (GM) en Chrysler, de grote drie van de Amerikaanse auto-industrie, hebben afgelopen week geprobeerd leningen los te krijgen van de Amerikaanse overheid. De pogingen van de noodlijdende bedrijven zijn tot nu toe vruchteloos gebleken. Aandelen van GM en Ford stonden bijna de hele dag in de min, maar lieten vrijdag aan het eind van de dag plussen zien.

Aandelen van oliemaatschappijen deden het goed door een stijging van de olieprijs. De prijs voor een vat ruwe olie (van 159 liter) steeg met 2,1 procent tot 50,44 dollar. Donderdag daalde de olieprijs nog met 9,2 procent. Exxon Mobil liet een winst zien van bijna 11 procent.

Topman
De Amerikaanse detailhandelaar Wal-Mart krijgt een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter Lee Scott treedt per 1 februari af en wordt opgevolgd door Mike Duke, die nu aan het hoofd staat van de internationale operaties van Wal-Mart.

Analisten reageerden positief op de onverwachte wisseling van de wacht bij het bedrijf, dat vorige week nog hoger dan verwachte cijfers over het derde kwartaal publiceerde. Het aandeel steeg met ruim 4 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2540 dollar, vergeleken met 1,2545 dollar bij het slot van de Europese beurzen.