AMSTERDAM - De reacties op de plannen voor samenvoeging van Fortis Bank en ABN Amro waren vrijdag overwegend positief. De vakbonden reageerden opgelucht, politieke partijen concentreerden zich op de benoeming van Gerrit Zalm als topman.

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond waren blij dat er duidelijkheid is voor de werknemers. Aan de oorspronkelijke afspraken die na de overname van ABN Amro door onder meer Fortis met de vakbonden zijn gemaakt verandert niets. Volgens deze afspraken verdwijnen bij de banken circa achtduizend banen.

Ook de ondernemingsraden van ABN Amro en Fortis reageerden opgetogen. René Hazebroek, voorzitter van de ondernemingsraad van ABN Amro, plaatste wel een kanttekening bij de samenvoeging. "Dat moet zorgvuldig gebeuren vanwege de culturele verschillen tussen de twee banken."

IJzersterk
Directievoorzitter Jan van Rutte van Fortis Bank zei in de nieuwe bank een "ijzersterke combinatie" te zien. Van Rutte was ook te spreken over de keuze van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm als de nieuwe topman van de combinatiebank.

In politiek Den Haag concentreerden de reacties zich vooral op deze benoeming. De PvdA vroeg zich af of Zalm niet meer politicus dan bankier is, oppositiepartij SP noemde Zalm een "vertegenwoordiger van het marktfundamentalisme dat heeft geleid tot de crisis." Een woordvoerder van Zalms eigen VVD sprak van "een meesterzet" door minister Bos.

Zalm zelf zei in zijn nieuwe baan een zware en uitdagende klus te zien. Hij wees erop dat hij leiding zal moeten geven aan de omsmeding van twee culturen tot een enkele cultuur. Dirk Scheringa, de huidige werkgever van Zalm betreurde zijn vertrek, maar vond het bijzonder dat Zalm "in het landsbelang" weg wordt gehaald bij DSB.