DEN HAAG - Het kabinet komt met een miljardenpakket van maatregelen om de economie aan te jagen. "Het is alle hens aan dek," zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag.

Een belangrijk onderdeel van het pakket zijn vervroegde afschrijvingen door bedrijven, die daardoor in feite het betalen van belasting kunnen uitstellen. Daarmee zijn miljarden gemoeid. Al met al sprak de premier over een "liquiditeitsimpuls" ter grootte van 1 procent van het Bruto Nationaal Product, ofwel zo'n 6 miljard euro.

Ook wordt werktijdverkorting ingezet voor bedrijven die door de kredietcrisis in de problemen zitten. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei maandag met "strikte" voorwaarden te komen, waaraan bedrijven moeten voldoen om steun uit de WW-fondsen te krijgen. Hij benadrukte dat alleen een korte tijd voor werknemers WW wordt uitgekeerd, zodat hun werkgever door de moeilijke tijd wordt geloodst en ze aan de slag kunnen zodra de vraag weer aantrekt.

Mobiliteitscentra
Het is niet de bedoeling dat mensen structureel in de WW belanden. Donner en Balkenende wezen er ook op dat ondanks de dip in de economie er nog volop vacatures zijn. Het kabinet wil ook via zogeheten mobiliteitscentra werknemers die hun baan kwijt raken zo snel mogelijk aan nieuw werk helpen.

Balkenende herhaalde verder de belofte dat de overheid voortaan rekeningen aan bedrijven sneller zal betalen. De premier verwacht dat de maatregelen zullen passen in besluiten van Europese regeringsleiders, volgende maand.

Volgens de premier moet Nederland rekening houden met een zwaardere economische periode en zullen bedrijven dat ook merken. Hoelang dit nog zal duren is heel moeilijk te voorspellen. Het zal volgens hem niet alleen de komende maanden, maar misschien ook volgend jaar of in 2010 te merken zijn.

Vakcentrales
De vakcentrales FNV en CNV zijn ingenomen met de crisismaatregelen van het kabinet. Volgens de vakbeweging hebben hun leden vrijdag niet voor niets actie voor werktijdverkorting gevoerd in Den Haag. De PvdA constateerde tevreden dat door de maatregel wordt voorkomen dat mensen ontslagen moeten worden.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat het kabinet de noodzakelijke maatregelen neemt. Maar het bedrijfsleven houdt wel een slag om de arm als het gaat om de werktijdverkorting. De ondernemers willen eerst zien dat Donner daar nog een eenvoudig uit te voeren regeling van maakt.