DEN HAAG - Fortis Bank Nederland en ABN Amro gaan samen verder. Het verzekeringsdeel van Fortis wordt apart verkocht. De voormalig VVD-minister Gerrit Zalm wordt topman van de nieuwe bankcombinatie.

Premier Jan Peter Balkenende zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het kabinet "één nieuwe, sterke bank" wil optuigen die de komende jaren in handen van de overheid blijft. "De aangekochte verzekeraars worden daarin niet geïntegreerd."

Toelichting
Balkenende wilde niet bevestigen dat Zalm bestuursvoorzitter wordt van de bankcombinatie. Hij verwees naar een toelichting die minister Wouter Bos van Financiën vrijdagmiddag zal geven op het besluit over de genationaliseerde bedrijven Fortis en ABN Amro.

Deze week was er al veel speculatie over de toekomst van ABN Amro en de Nederlandse bank- en verzekeringstak van Fortis. De geluiden dat ABN Amro en Fortis geen trek hebben in een fusie, namen toe.

Fusie
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) kondigde direct na de nationalisatie van beide financiële instellingen al aan dat een fusie tussen Fortis en ABN Amro noodzakelijk is. Hij zei dat de bedrijven eerst moeten worden samengevoegd, voordat minister Bos ze weer kan afstoten.

Bos volgt die lijn in zoverre dat hij een gezamenlijke toekomst ziet voor de twee bankbedrijven. De Nederlandse verzekeringstak van Fortis wordt los verkocht.

Het verzekeringsbedrijf van Fortis bestiert merken als De Amersfoortse, Europeesche en Falcon Leven. Verzekeraar Delta Lloyd wordt genoemd als mogelijke overnamekandidaat.