DEN HAAG - In de nieuwe combinatie van Fortis Bank en ABN Amro zal de laatste bank "het leidende merk" zijn. Dat maakte minister Wouter Bos (Financiën) vrijdag duidelijk tijdens een persconferentie.

Hij kondigde officieel aan dat de twee genationaliseerde banken samen verdergaan. De verzekeringsonderdelen van Fortis worden apart verkocht.

Het ontvlechten van de twee banken uit hun voormalige moederconcerns is naar verwachting in de loop van volgend jaar afgerond. Vanaf dan kan er volgens Bos worden "gebouwd" aan een nieuwe bank.

Beursgang
De nieuwe combinatie kan volgens Bos "een sterke vitale speler" zijn op de financiële markt. Op z'n vroegst over twee of drie jaar kan er in de ogen van de minister sprake zijn van een verkoop van de combinatie. Dat zou kunnen via een beursgang of verkoop aan een bedrijf of private investeerder.

De afgelopen weken hebben zich enkele gegadigden gemeld voor de bedrijfsonderdelen die Nederland nationaliseerde. Minister Bos is niet ingegaan op die avances. "We hebben besloten de bedrijven niet op te knippen en te verkopen aan de hoogste bieder."

Banen
Door de voorgenomen versmelting zullen bijna achtduizend banen verdwijnen. Bij de integratie van de banken worden de fusieplannen gevolgd die de vakbonden eerder met de twee bedrijven waren overeengekomen, aldus Bos. De bewindsman benadrukte dat de bonden hun steun aan het ontslag hebben verleend.
 
De ondernemingsraden van ABN Amro en Fortis Bank zijn "gematigd positief" over de samenvoeging. "Het samenvoegen van Fortis Bank en ABN Amro moet zorgvuldig gebeuren vanwege de culturele verschillen tussen de twee banken", zei voorzitter René Hazebroek van de ondernemingsraad van ABN Amro.

Voorzitter Tim op ten Noort van de Fortis-ondernemingsraad vindt dat het "wel meevalt met die verschillen". "Dat zie je misschien bij de leiding, maar nauwelijks op de werkvloer." Beide voorzitters zijn tevreden over de keuze voor Gerrit Zalm als nieuwe topman. "Hij heeft een bepaalde reputatie waarmee hij draagvlak kan creëren bij beide bedrijven", aldus Hazebroek.

Besmet
Ook de waarschijnlijke keuze verder te gaan onder de naam ABN Amro valt bij beide voorzitters in goede aarde. "We moeten zo snel mogelijk van de naam Fortis af", aldus Op ten Noort. "Die naam is besmet."