DEN HAAG - De verkoopprijzen van koopwoningen zijn in oktober niet gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden stegen de verkoopprijzen van verkochte woningen in oktober wel, maar minder hard dan in september.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met oktober vorig jaar steeg de verkoopprijs van huizen met gemiddeld 2,3 procent. In september was de prijsstijging nog 2,5 procent.

In de jaren 2004-2007 schommelde de toename rond de 4 procent. Daarna is de prijsstijging gestaag teruggelopen, aldus het CBS.

Kosten
Een koophuis kostte in oktober gemiddeld 259.100 euro, blijkt uit cijfers van de huizensite Woningmarktcijfers.nl. Dat is volgens de site 3,1 procent meer dan een jaar geleden. Alleen in Drenthe en Groningen was de koopsom een fractie lager dan in diezelfde periode vorig jaar.

In Groningen wisselden flink minder huizen van eigenaar (-11 procent). In Flevoland werden met 8,7 procent juist meer huizen verkocht. Volgens de site heeft de kredietcrisis "een beperkte" invloed op de woningmarkt.