AMSTERDAM - De verspreiders van illegale advertentiesoftware in het chatprogramma Windows Live Messenger (MSN) zijn door de telecomautoriteit Opta veroordeeld tot het betalen van in totaal 104.000 euro boete. Dat maakte de toezichthouder vrijdag bekend.

De twee mannen, waarvan een destijds minderjarig was, plaatsten via MSN kwaadaardige advertentiesoftware op 180.000 computers van nietsvermoedende chatters. De MSN-worm, bekend onder de naam Links4all zorgde niet alleen voor de installatie van software maar ook voor de verdere verspreiding via het chatprogramma.

Microsoft Nederland reageert op de website van de Opta verheugd en zegt blij te zijn dat misbruikers van het programma worden aangepakt. "De gebruikers van Windows Live Messenger worden hierdoor beter beschermd," aldus een woordvoerder.

Inval
De rechtszaak volgde op de inval die de telecomwaakhond bij de twee mannen deed in oktober 2007. Het duo verdiende met het verspreiden van de spyware 28.000 euro. De zakenman zorgde voor de financiering en de jongeman ontwikkelde de software.

De jongen kreeg vanwege zijn leeftijd 16.000 euro boete, de zakenman mag 88.000 euro ophoesten, met als verzwarende omstandigheid dat hij weigerde bepaalde gegevens te verstrekken, aldus de Opta.