AMSTERDAM - De financiële sector heeft zijn oorspronkelijke nuttige functie van het brengen van meer welvaart en welzijn in de wereld de laatste twintig jaar volstrekt uit het oog verloren.

Naar die wortels moet de sector wel terugkeren. Dat stellen trendwatcher Adjiedj Bakas en marketingexpert Roger Peverelli in hun boek The Future of Finance. Dit in hun ogen eerste boek over de financiële crisis wordt vrijdag aangeboden aan president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.

Volgens de auteurs bevinden we ons op dit moment op een kruispunt. "Het enige positieve aan de huidige misère is dat ze een kans biedt voor financiële dienstverleners om over de eigen schaduw van die afgelopen twintig jaar heen te stappen, en de oorspronkelijke rol weer op te pakken", aldus de schrijvers.

Nut
De auteurs stellen dat de echt diepe betekenis van banken, verzekeraars en pensioenfondsen ligt in hun grote maatschappelijke nut. "Door het organiseren en faciliteren van geldstromen zorg(d)en ze voor veiligheid, of in elk geval voor de reductie van onzekerheid, voor onderlinge steun in tijden van nood, voor een zorgeloos gevoel, voor rust."

"Dat zijn de wortels van de financiële dienstverlening." De schrijvers stellen dat financiële dienstverleners nu bekend staan als logge, reactieve, weinig transparante administratieve bureaucratieën. "Zij moeten zich gaan ontwikkelen tot voortrekkers, naar een creatieve industrie, kort op de markt."

"Zij moeten luisteren naar wat er leeft in de markt, nederigheid betrachten, ondernemerschap tonen, échte oplossingen aandragen, transparant zijn, flexibel, open en meer dan maatschappelijk verantwoord - eerder maatschappelijk dienstbaar."