AMSTERDAM - Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen. Ze zijn gekoppeld aan een hypotheek, lijfrente, pensioen of verwerkt in koopsompolissen, spaarplannen of studieverzekeringen.

De eindwaarde van deze producten is afhankelijk van beleggingen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 6,5 miljoen van dit soort producten verkocht.

In 2006 ontstond stampij over de beleggingsverzekeringen, waarbij een kritisch rapport van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) als katalysator werkte. Voorzover bekend introduceerde het TROS-consumentenprogramma Radar als eerste de term 'woekerpolisaffaire'.

Verzekeraars bleken hoge kosten in rekening te hebben gebracht die het rendement van de beleggingsverzekeringen drukten. Klanten werden in het ongewisse gelaten over deze kosten, ze bleven 'verborgen' omdat verzekeraars er niet of slecht over communiceerden.

Delta Lloyd
In september was verzekeraar Delta Lloyd de eerste aanbieder die zijn afnemers van de gewraakte beleggingsverzekeringen ging compenseren. ING-dochter Nationale Nederlanden is nummer twee, terwijl Aegon al bekend heeft gemaakt te willen schikken. Ook SNS Reaal wil dat graag. Andere aanbieders zijn Fortis en Rabobank. In totaal gaat het om circa twintig aanbieders.

Volgens berekeningen van kenners gaat het verzekeraars in totaal ongeveer 6 miljard euro kosten om alle woekerpolishouders te compenseren.