SAN FRANCISCO - De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft zijn resultaten het afgelopen kwartaal goed op peil weten te houden, ondanks moeilijke marktomstandigheden. De winst over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar daalde met 5 procent tot 727 miljoen dollar, ofwel 37 cent per aandeel.

Dat maakte Dell donderdag na het slot van Wall Street bekend. De cijfers waren boven verwachting. Analisten rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van 31 cent. Dell profiteerde vooral van kostenreducties en meevallende verkopen van nieuwe producten over de afgelopen periode. De omzet nam over het derde kwartaal af met 3 procent tot 15,16 miljard dollar.

Het concern liet verder weten dat de marktomstandigheden in de it-sector wereldwijd "uitdagend" blijven en dat het verder zal gaan met het verlagen van de kosten. De grootste pc-fabrikant ter wereld na Hewlett-Packard, liet in september weten dat de bereidheid onder klanten om te investeren in computers en aanverwante apparatuur afnam. Om dit op te vangen had Dell een grootscheepse reorganisatie doorgevoerd, waarbij 8900 banen werden geschrapt.